La Panera de les Capses

La Panera de les Capses és una altra de les evolucions naturals de la Panera dels Tresors. Tal com explicava als diversos posts derivats de la Panera Original, va arribar un moment que vàrem haver de classificar els objectes en altres Paneres perquè tot era massa difícil de gestionar. Així varen aparèixer per casa Els taps de plàstic, Els taps de metall, Les cintes, els Sonalls transparents, els Tubs de Colors,  la Panera de les Capses, La Panera de les Olors, la Panera dels Sons i de la Música, els Retalls de Roba, entre altres que aniré explicant quan pugui… Cadascuna ofereix possibilitats diferents de joc independents però també és interessant combinar algunes paneres per veure com fan relacionar els objectes entre ells.

Dos o tres vegades per setmana encara fem servir alguna de les paneres una estoneta, ara amb els dos germans, cadascú al seu nivell. El petit, explorant les diferents possibilitats de cada objecte i passant de l’un a l’altre sense cap relació, però descobrint-ne tots els matissos possibles,  i el gran, fent pilons, combinacions, posant i traient, encaixant-ne un amb el altre amb imaginació desbordant i posant nom a la seva creació, per després, recollir cada cosa al seu lloc, tal i com es recomana al llibre El joc de la descoberta de Tere Majem i Pepa Òdena. Aquesta part de recollida no ha estat fàcil, perquè el meu gran s’entretenia amb qualsevol coseta que pogués, però una vegada va entendre la regla del joc heurístic de que “tot el que ja s’ha recollit al seu envàs no es pot tornar a agafar”, la recollida i classificació dels objectes ha estat més àgil i ens ha facilitat molt l’ endreça de joguines diària d’abans de sopar, tot i que, no ens enganyem, ell preferiria deixar-ho tot tal com raja…

La Panera de les Capses de casa inclou desde els Pots de Colors  fins a una cartera amb velcro, passant per capses de joieria, un estoig de fusta, una funda d’ulleres de piscina, capses de detergents, de productes d’higiene, polveres de protector solar… Hem procurat que les capses estiguin fetes de materials variats: vidre,  plàstic, paper, roba, fusta, etc. Un munt de tancaments diferents per poder practicar accions diverses i simultànies: taps d’encaix, taps de pressió, taps de rosca, taps amb goma per estirar, taps amb solapes per tancar ordenadament, taps amb un encaix per fer lliscar en una ranura… La dificultat màxima és obrir i tancar el compacte solar, perquè cal apretar una palanqueta amb uns dits d’una mà mentre amb els altres restants aguantes la part de sota, i amb l’altre mà, uns dits subjecten la tapa i l’estiren amunt. Tot un repte per al meu gran de dos anyets. La temptació li era fàcil: “Mama, aiuia, no va”. Haurieu  hagut de veure que satisfet va estar el dia que ho va aconseguir!

3 comentaris (+add yours?)

  1. Àngela
    maig 03, 2012 @ 22:09:48

    Molt xulo!!! Segur que devia estar ben content!

    Respon

    • elisabetsalie
      maig 08, 2012 @ 08:32:16

      I tant! Deixar que ells sols facin les coses cal molta paciència per part dels pares, però val la pena veure que orgullosos estan d’ells mateixos quan ho aconsegueixen!

      Respon

  2. Trackback: Pilotes, tubs i capses « manetesicosetes

Deixa un comentari