Fabriquem els nostres colors amb pigments naturals

fabriquem colors amb pigments naturals 01Fa uns mesos, parlant amb la mare d’un nen de la classe del meu gran, em va explicar una experiència a la que havien assistit, organitzada a les biblioteques públiques de Girona, que consistia en fabricar colors aprofitant pigments naturals i lligant-los amb rovell d’ou, tal i com es feia a l’antiguitat. Va descriure l’experiència com a fantàstica i em va dir que li agradaria dur-la a la pràctica a les classes de P4, que les mestres ja hi estaven d’acord, però que ella no tenia clar com fer-ho i que li calia ajuda… No em va caldre res més que aquesta subtil proposta per embolicar-me en un altre sarau, així que vàrem decidir muntar-ho plegades.

fabriquem colors amb pigments naturals 02Tot fent un cafè, vàrem decidir els colors que volíem fabricar, els materials per aconseguir-los i els estris necessaris per organitzar el taller. Vàrem fer un pressupost i vàrem anar a parlar amb les mestres. Semblaven encantades amb la proposta i després de quadrar el calendari de les sessions, una per a cada classe de P4, i aclarir qui compraria el material, ja ho teníem tot en marxa.

fabriquem colors amb pigments naturals 03Com que a l’aula hi ha 26 alumnes, vàrem comprar 26 gots de plàstic flexible i reciclable, 26 culleres per a fer barreges, 5 mà de morter petits i de fusta i 5 ratlladors de plàstic amb dipòsit, que quedarien com a material per a l’escola. Caldria portar de casa un parell de bols grans per a separar les clares dels rovells i una cullera separadora. L’escola hauria de posar les 5 tisores per a retallar el julivert, Din A3 i pinzells per a tots els nens. I unes quantes baietes per a solucionar imprevistos.

Per al color blanc, esmicolaríem guix; per al groc, cúrcuma en espècia; per al taronja, colorant per a paelles; per al negre, ratllaríem carbó; per al vermell, pebre vermell dolç; per al blau, colorant alimentari en pols soluble en aigua; per al verd, retallaríem julivert; per al marró, esmicolaríem canyella; pel rosa, barrejaríem guix blanc i pebre vermell mólt; i pel lila, barrejaríem pebre vermell mólt amb colorant blau. A més, hem comprat uns pots d’espècies amb canyella mólta i julivert mólt per si no són capaços d’esmicolar suficientment els productes per a fer-ne barreges.

fabriquem colors amb pigments naturals 05fabriquem colors amb pigments naturals 04Els colors els obtindríem a partir de tres accions diferents que permetrien als nens practicar habilitats manuals: picar amb mà de morter, ratllar i retallar. A més, podrien esclafar els ous i separar-ne les clares del rovell per a fabricar els colors i fer les barreges de pigments per a obtenir altres colors. Una experiència ben completa!

Per presentar l’activitat als nens, els vàrem preparar uns fulls amb Word que vàrem projectar i comentar gràcies a la pissarra digital de l’aula. A més, en vàrem deixar una còpia impresa i repartida a cada taula de manera que sabessin de manera molt visual què calia fer a cada espai. Els vàrem explicar com faríem cada color, què calia fer per aconseguir el pigment i com havíem organitzat l’aula per tal que els 26 nens estiguessin ben ubicats i sabessin què fèiem i perquè.

fabriquem colors amb pigments naturals 07fabriquem colors amb pigments naturals 10Vàrem repartir l’aula en cinc taules: una per retallar el juliverd, l’altra per ratllar el carbó i el guix; l’altra per esmicolar amb la mà de morter la canyella i una mica de guix; una altra per anar esclafant els ous (en vàrem calcular un per a cada nen) i una altra per a les barreges de colors. Els nens es varen ubicar a les diverses taules segons les seves preferències i els que es varen quedar sense estri per manipular, varen començar a esclafar el seu ou i a començar a fer barreges amb les espècies. Anaven canviant d’activitat per a provar-les totes.

Malgrat a la primera sessió no vàrem aconseguir ni el rosa ni el lila, l’activitat va ser un èxit, ja que els nens estaven molt motivats i encurosits. Les olors dels diferents ingredients barrejats impregnaven l’aula i acompanyaven els nens en el procés de fabricació dels colors. A continuació, es varen repartir paper, pinzells i pots amb els colors preparats a totes les taules i els nens varen pintar amb els colors que ells mateixos havien fabricat. Estaven molt il·lusionats i orgullosos de les seves obres.

fabriquem colors amb pigments naturals 08fabriquem colors amb pigments naturals 09A la segona sessió, vàrem portar colorant rosa en pols i vàrem fabricar el lila aixafant móres dels arbres. També vàrem dur un xic de farina per espesseïr algunes barreges de manera que el color groc del rovell no variés el to buscat. La paleta de colors inicial es va ampliar i els dibuixos dels nens encara varen ser més rics i acolorits. Els grumollets i retallets de matèria prima que suraven per les pintures  atorgaven als dibuixos dels nens textures i estampats inesperats alhora que omplien la sala d’aromes ben variats. Va ser tot un regal veure que bé s’ho estaven passant!

fabriquem colors amb pigments naturals 11Les imatges que acompanyen aquesta entrada, són les que vaig obtenir a casa quan vaig oferir l’experiència als meus petits. S’ho varen passar genial! Ratllar, picar, retallar, separar els rovells de les clares i fer les barreges pertinents de pigments amb els rovells per aconseguir cada color va ser una experiència fantàstica. I pintar amb els seus propis pigments, els va al.lucinar. No varen parar de demanar-me papers per pintar i en una estoneta, vàrem tenir ben ple el terra del rebedor de casa amb dibuixos assecant-se, i la cuina ben plena d’aromes fantàstiques.

fabriquem colors amb pigments naturals 01bPer fer-ho a casa, no cal tanta organització, de fet, només calen unes quantes espècies de colors i un rovell d’ou per cada color que vulguis fabricar. Si es vol que treballin accions, amb una mà de morter, un ratllador, unes tisoretes, guix blanc de pissarra, canyella en branca i en pols, un xic de carbó i julivert fresc i en pols n’hi ha prou. Amb les clares sobrants es poden fer merengas i així s’aconsegueix un fi de festa magnífic. De veritat, que és una activitat molt bonica de fer!

fabriquem colors amb pigments naturals 01aEnllaços a entrades on es fabriquen a casa pintures de diversos tipus. En deixo tot un assortit que segur que us inspirarà. Quina triareu fer?

11 comentaris (+add yours?)

  1. Meritxell
    juny 27, 2014 @ 15:43:13

    Carai ! Que xulo!!! De ben segur que el millor són les olors i els “trossets” de material 🙂

    Una molt bona idea per a fer a les tardes d’estiu !!

    Respon

  2. Inski
    juny 28, 2014 @ 16:57:54

    Quina canya! Me l’apunto per més endavant! No sé si a P4 o a casa…:-P

    Respon

  3. angaleta
    juny 28, 2014 @ 18:00:27

    Una meravella! Fabricar pintura sempre enriqueix el procés creatiu, poques coses hi ha més meravelloses que veure com es barregen els colors i les textures per a donar lloc a nous colors i noves textures que poden prendre formes diverses i convertir-se en qualsevol cosa sobre un paper…
    Fabricar-se la pintura un mateix, a més a més, ajuda als infants a valorar el procés per sobre del resultat, és una meravella en tots els sentits.
    Una abraçada de colors!

    Respon

    • elisabetsalie
      juny 29, 2014 @ 08:13:56

      Ara hi caic! Tant tu com jo, fa temps enrera, hem fabricat pintures a casa… Vaig a fer una cerca per afegir enllaços relacionats al tema… Una altra abraçada de colors!

      Respon

  4. Ametlla
    juny 29, 2014 @ 14:03:31

    Genial! crec que copiarè l’experiment

    Respon

  5. camino
    jul. 02, 2014 @ 02:03:19

    Epa, quina currada que et vas fer per a preparar-ho tot al seu nivell, és genial !!
    Ho provarem que l’estiu dóna mooooooooooooooooooooooolt de sí.
    Moltes gràcies guapa!!!

    Respon

  6. Trackback: Taller de Creació Lliure amb Material de Reciclatge | manetesicosetes

Deixa un comentari