Panellets monstruosos

panellets-monstruosos-01 Ja fa anys que a Catalunya la Castanyada conviu amb el Halloween. Personalment, em fa una mica de ràbia que es posin de moda celebracions d’altres cultures i es vagin perdent les nostres, però si comencem a pensar-hi una mica, podem relacionar la nostra Nit de difunts, les visites al cementiri per Tots Sants i el munt d’històries de por que s’acostumen a situar en aquesta nit màgica i plena d’esperits, amb la Nit de la Por de Halloween. Potser els costums o la manera de rememorar la mort és diferent, però per a mi, està clar que tenen relació.

Davant l’allau de propostes tètriques que hi ha en aquestes dates, els meus petits també demanen de fer-ne alguna a casa, de manera que l’any passat, vaig idear fer aquests Panellets Monstruosos que avui explico.

Per altra banda, cada any hem fet panellets diferents, en aquest intent nostre de fer treballar la imaginació, de manera que ja hem fet Panellets de colors, Panellets farcits de gominoles, Panellets de cor líquid i Panellets Monstruosos, tots partint de la mateixa recepta i amb els detalls explicats als enllaços que hi ha a sota.

Començo per explicar la recepta que fem servir.

Ingredients per a la massa: 600 gr. farina d’ametlla crua, 400 gr. de sucre glass, una patata o un moniato gran bullits amb pela i calents, colorants alimentaris líquids i un ou (opcional). Triar patata o moniato depèn del gust de cadascú: amb patata, els panellets queden més consistents i secs, mentre que amb el moniato adquireixen més suavitat, dolçor i queden un xic més melosos.

panellets-monstruosos-04Elements de decoració: estreps, caramels de sidral, cintes de colors amb sidral, llèpols, nissos, nous, pinyons, caramels petits de colors, ametlles laminades, cucs de colors, i tot el que trobeu interessant per guarnir boques, nassos, orelles, braços, banyes, ulls i cabells dels vostres monstres. Deixeu-vos portar…

  1. Es posa a bullir el moniato o la patata amb pela inclosa. Després de bullir uns 10-15 minuts, es treu de l’aigua i es deixa refredar un xic. Només el suficient per a poder-lo pelar.
  2. Es posen en un bol el sucre i la farina i s’hi afegeix la polpa del moniato o la patata encara calents per tal que, en barrejar-ho tot, l’escalfor de la patata o el moniato faci suar la farina d’ametlles i tot lligui amb facilitat per fer el massapà que fa de base pels panellets. Una vegada barrejat, es fan les particions que calgui per barrejar la massa amb els diversos colorants alimentaris. Nosaltres, per als monstres, hem triat només de fer-ne de verds i de blaus.
  3. Es deixa reposar la massa a la nevera, ben embolicada amb plàstic o dins un recipient hermètic unes hores.

En aquest punt, una vegada la massa ha reposat, el més habitual seria fer els panellets i coure’ls al forn durant uns 15 minuts a 180 graus C, amb el forn ja preescalfat d’abans. Però en aquesta recepta de Panellets Monstruosos no podem fer servir aquest procediment, ja que, en el moment que posem els caramels i llepolies diverses al forn, en ser fetes bàsicament de sucre, es fondrien i acabaríem tenint uns magnífics i empastifats panellets-nyap.

El que cal és fer les boles de massa que configuren els monstres i posar-los a coure al forn sense cap decoració. Nosaltres els vàrem posar a sobre de petits quadrats individuals de paper d’alumini per tal que fos fàcil treballar amb cadascun d’ells de manera independent sense que els nens s’haguessin d’acostar per res a les safates calentes del forn.

Mentre els panellets eren al forn, vaig aprofitar per fer pràctiques de dibuix i escriptura amb els nens per tal que dissenyessin alguns dels monstres que volien fer i que fessin cartellets per als diversos elements decoratius per tenir clar què volien que fossin cadascun d’ells. Una estona de “deures” molt emocionant!

I una vegada cuits, va començar la sessió decorativa! Amb unes palletes, fèiem a la crosteta dels panellets els forats que volíem per a entaforar-hi els diversos ornaments. D’aquesta manera, no se’ns trencaven, ja que els contorns de les palletes són molt més fins que els caramels i els forats sortien més nets, sense esqueixar els panellets.

Tota la família hi va participar i en poca estona, vàrem tenir una col.lecció de monstres fantàstica. No n’hi havia de repetits: les diverses peces que teníem, a vegades feien d’ulls, de boca, de banyes, de braços o d’orelles…  La creativitat fluïa… a més, com se’ns va acudir posar-los un nom a cadascun, les rialles pels nostres acudits varen acompanyar l’activitat del començament al final. No podíem demanar res més, perquè a part de divertir-nos, ens varen sortir boníssims!

Octubre 2015: 5 anys i 10 mesos / 4 anys i 2 mesos

Entrades relacionades amb panellets creatius o amb activitats per aquests dies de Castanyada i Halloween:

panellets-monstruosos-23

 

 

 

 

 

Deixa un comentari