Jocs amb neu: l’experiència

Jocs amb neu- experiència 01Per fi hem pogut dur a terme la visita a la neu, però com sovint passa, res no ha sortit com ens havíem imaginat.

El primer contacte del meu petit amb la neu ha estat espantós. Una vegada hem aparcat a la vora d’un camp, ens hem abrigat bé dins del cotxe i el pare i el gran han sortir a trepitjar neu. Una vegada he posat i lligat les botes al petit, li he donat al pare per tal d’abrigar-me jo. Trenta segons més tard, el petitet plorava com un desesperat i he sortit a corre-cuita a veure què estava passant. Aparentment, res greu: el nen estava dret a la neu enfonsat fins als genolls. Quan m’hi estava acostant, he entès què passava: del camí del cotxe al camp li han caigut les botes i el pobrissó plorava desconsolat perquè estava descalç dins la neu gelada. No es pot dir que hagi estat un bon começament per ell.

jocs amb neu- experiència 02Una vegada tranquil.litzat i amb els mitjons de recanvi eixuts i les botes ben lligades, hem aconseguit que s’assegui damunt un plàstic al meu costat  i que a poc a poc, vagi perdent la reticència a tocar més neu. Ho he aconseguit obrint tots els pots ràpidament i oferint-li el material que portava per les cinc activitats que tenia previstes (i que ja vaig explicar al post anomenat Jocs amb neu: propostes i materials), de manera que en poc temps tot ha quedat desbaratat i l’organització a can pistraus. S’ho ha passat molt bé decorant una safata de neu amb canyetes retallades, perles liles, plomes, pedretes, colorants i salers de purpurina. Sobretot amb els salers de purpurina! A poc a poc ha anat perdent la por a la neu i al cap d’una estona ja s’ha atrevit a sortir del plàstic per caminar i tocar una mica més, això sí, ben agafat de la meva mà.

jocs amb neu- experiència 05jocs amb neu- experiència 04El gran ja ho ha viscut d’una altra manera. L’any passat ja va tocar neu a la llar d’infants tot i que tenia poc gruix i no va ser gaire estona. Sabia a què anàvem i li feia molta il.lusió. Hi havia bastant gruix de neu, de manera que jugar amb la pilota quedava descartat perquè avançar es feia difícil. De seguida, com a noiet curiós que és, s’ha interessant pel que fèiem el petit i jo. Li he anat ensenyant el material i li he proposat de fer flams i decorar-los, cosa que li ha agradat força i entre tots dos n’hem fet una bona pila. És més fàcil que amb la sorra de la platja!

jocs amb neu- experiència 03Després, li hem proposat de posar neu a la filera de copes que ha preparat el pare i hi ha anat tirant colorant amb les pipetes i ha al.lucinat en veure els camins que anaven seguint els colors. A la fotografia, podeu veure el detall d’una de les copes que trobo que ha quedat ben bonica.

jocs amb neu- experiència 06Al cap d’una estona, he volgut preparar una zona amb cinc pots  per observar com es comporta la neu. Més que res per jugar una estona. He omplert tres pots amb neu fins a dalt i hi he posat a sobre un retall de roba de colors diferents per veure a quin ritme atrau cada color l’escalfor del sol i fon la neu. També he posat dues esponges al fons de dos pots més, i n’he posat un al sol i l’altre a l’ombra, a veure si hi havia prou escalfor per notar diferència. Però no ha estat així, ja que hem hagut de marxar abans no s’han pogut veure gaires canvis. El retall groc i el retall negre, han baixat mig dit dins el pot, mentre que el pot que tenia el retall vermell, i que s’ha endut el vent, ha mantingut el nivell original. La llàstima és que ho he constatat jo sola, ja que mentre jo recollia tot l’escampall, els altres ja han marxat cap al cotxe a canviar-se. Haurem de provar-ho un altre dia.

jocs amb neu- experiència 08En un tros de neu verge preciós que hi havia hem fet un quadre conjuntament amb el meu gran. Hi hem anat tirant pedretes daurades, perles liles, purpurina de diferents colors, ho hem pintat amb les pipetes de colorant alimentari i per últim, ho hem acabar d’ornamentar amb plomes i canyetes.

Pel que fa a trobar els tresors enterrats a la neu i assenyalats amb les banderetes, l’activitat ha estat un èxit, ja que fins i tot el petit s’hi ha aventurat un moment. El gran ha gratat amb fruïció i fins i tot s’ha estirat a terra i ha quedat xop de cames i peus i hem hagut de marxar abans no es refredi. La propera vegada, portarem un equip més adeqüat a l’ocasió.

jocs amb neu- experiència 07Ens ha faltat temps per fer els ninots de neu i decorar-los amb les peces del Sr. Patata. Quina llàstima, els encanta el Sr. Patata i ens ho haguéssim passat molt bé! Queda pendent, per tant, per la propera sessió. Avui, com a presa de contacte amb el medi, ja ha estat prou bé tot el que hem fet. Hem utilitzat la neu com a suport per pintar i deixar anar la creativitat i com a una safata d’experimentació immensa. Al final, malgrat l’ensurt inicial, ens ho hem passat molt bé.  Abans de marxar, això sí, hem recollit neu en un tuper i hi hem escampat les perles d’aigua. De tornada cap a casa, les hem estat observant, però això ja ho explicarem més endavant…

[Actualització]

  • Si voleu veure la preparació i organització dels materials, cliqueu AQUÍ.
  • Si voleu veure l’experimentació que vàrem fer amb perles d’aigua, cliqueu AQUÍ.

3 comentaris (+add yours?)

  1. angaleta
    març 04, 2013 @ 16:50:38

    Quines imatges més boniques! La copa, la neu acolorida… malgrat el primer moment hagi sigut un xic desafortunat, després tot s’ha posat al seu lloc… i què me’n dius de les perles d’aigua? Ja ens explicareu què tal!!!

    Respon

    • elisabetsalie
      març 05, 2013 @ 06:08:58

      Doncs mira, un dels altres desastres del dia és que també ens vàrem deixar les càmeres de fotos a casa! Aquestes estan fetes amb el mòbil de qualsevol manera. M’alegra que t’agradin, crec que el mèrit és de la llum tan bonica que vàrem trobar i el reflexe de la neu. La natura és una bona escenògrafa!
      Les perles d’aigua estan precioses. Aviat en parlarem. Una abraçada.

      Respon

  2. Trackback: Experimentació amb perles d’aigua: primer contacte | manetesicosetes

Deixa un comentari