Cristalls de sal conreats a casa- part I

fem cristalls de sal  a casa 01Fer crèixer cristalls de sal a casa és més fàcil del que sembla, i veure amb certa freqüència com es van formant, és gairebé un espectacle de màgia. I si a més, observeu les delicades formes sota la llum d’una lupa amb leds o sobre la taula de llum, la fascinació que exerceixen sobre els petits està gairebé garantida. A més, el fet d’anar-los observant com es formen quasi cada dia crea expectatives i il·lusió per veure com es desenvolupa el seu creixement, a l’hora que fa entendre als petits que no tot s’aconsegueix de manera immediata i que a vegades, per obtenir resultats, els processos són llargs i cal esperar.

Nosaltres n’hem conreat amb diverses tècniques, algunes han anat bé, altres no tant, i altres estan en curs, de manera que aniré publicant les entrades que em queden sobre els cristalls de sal durant les properes setmanes.

fem cristalls de sal  a casa 02fem cristalls de sal  a casa 03

Per fer-ho, el primer que cal és crear una sol·lució salina saturada. Hem mesurat 500 ml d’aigua en dos bibis i els hem abocat a un pot. Hi hem afegit entre 8 i 10 cullerades soperes de sal. Ho hem remenat i ho hem deixat reposar. A partir d’aquí hi ha dues maneres diferents de procedir. La primera, deixant la barreja en repòs durant 24 hores per tal que la sal que no s’hagi dissolt quedi al fons i aleshores, amb molta cura, es tombi l’aigua de la part superior a un altre recipient vigilant que no caigui el pòsit de sal, mètode que es coneix com a decantació. I la segona manera, que és afegir un rajolí d’aigua a la barreja per tal que s’absorbeixi la sal que sobrava. Qualsevol de les dues maneres ens ha funcionat.

fem cristalls de sal  a casa 04fem cristalls de sal  a casa 05A continuació, l’hem repartida en quatre recipients i tres d’ells els hem tintat amb una goteta de colorant per tal d’oferir varietat a la vista. N’hem abocat una petita quantitat dels tintats en uns gotets transparents i una miqueta dels no tintats en gotets de fons negre.

fem cristalls de sal  a casa 01dEls cristalls de colors els hem posat a la taula de llum i han fascinat als nens, però el que més els ha interessat ha estat veure’ls a través de la lupa de leds i a través del zoom de la càmera de fotos. Els ha sorprès que allò tan petit que posen a la sopa acabi formant quadrats tant bonics.

fem cristalls de sal  a casa 01b

De totes maneres, els cristalls que millor es veuen són els que estan sense tintar i que hem posat sobre fons negre, ja que ressalten molt.

fem cristalls de sal  a casa 01eCom veieu, les fotografies no són fantàstiques i no en tenim d’acceptables de la taula de llum, però us poden donar una idea de la bellesa del resultat d’aquest experiment tant senzill. A les següents entregues d’aquesta entrada, us ensenyarem què n’hem fet d’aquests cristalls i altres maneres d’aconseguir-ne. Això sí, la cuina la tenim ben plena de potets interessants i misteriosos…

fem cristalls de sal  a casa 01c

14 comentaris (+add yours?)

  1. Camino
    set. 17, 2013 @ 08:37:49

    quina bona idea! apuntada!

    Respon

  2. hiolambda
    set. 17, 2013 @ 13:15:13

    Noia, quin munt d’activitats tan interessants. No sabria ni per on començar. Tinc moltes en ment tretes del teu bloc. Però ara encara gaudim del bon temps i els parcs i no sé quan ens hi podrem posar.

    Respon

    • elisabetsalie
      set. 17, 2013 @ 15:46:22

      No hi ha pressa… ja arribaran les llargues tardes d’hivern en que haurem de posar a prova l’enginy. De moment, aquí van unes idees per si us voleu inspirar. Una abraçada.

      Respon

  3. angaleta
    set. 17, 2013 @ 14:58:03

    Quina passada! M’encanten!
    Fa temps que tenia ganes de fer-ne, gràcies per la recepta!
    Molts petonets salats!

    Respon

  4. Magda
    set. 19, 2013 @ 21:27:57

    Genials!!!!
    Nosaltres vam fer l’experiment el curs passat a p5 i els hi va encantar.
    El que no he fet mai ha estat tenyir-los amb colorant me n’apunto la idea !!!
    Petonets guapa !!!!!!

    Respon

  5. Carme
    nov. 16, 2014 @ 18:53:23

    Des del 14 al 23 de novembre es celebrarà a Catalunya la 19a. SETMANA DE LA CIÈNCIA i aquesta genial entrada ha inspirat la proposta del blog Fer de Mestres.
    Faig un enllaç usant una de les vostres fotografies.
    http://ferdemestres.blogspot.com.es/2014/11/setmana-de-la-ciencia-2014.html
    Moltes gràcies Elisabet!!!
    Petonets de cristall
    Carme

    Respon

  6. yasmin
    juny 09, 2015 @ 22:06:45

    Bones, el colorant ha de ser colorant alimentari? Merci i felicitats pel blog hi ha propostes molt bones 🙂

    Respon

  7. mkemarkizcet
    febr. 11, 2017 @ 14:18:11

    pero aquests cristalls cuan duren així?

    Respon

Deixa un comentari