Sabons d’espígol

sabons espígol 01Recordeu que per Sant Joan vàrem recollir flors d’espígol, vàrem jugar amb elles i en vàrem fer sacs d’olor per armaris aprofitant mitjons de bebé que ja anaven petits? Ho vaig explicar al post “Mitjonets d’espígol“. Doncs bé, avui us explicaré el que hem fet amb altres flors d’espígol que ens varen sobrar.

sabons espígol 02 morterEn primer lloc, a finals d’estiu, en vàrem fer oli d’espígol. Es pot fer servir per massatges relaxants o posar-ne un raig a l’aigua de la banyera perquè els nens puguin agafar el son més ràpid. El procediment per a fer-ne és senzill i va permetre als nens participar en la seva elaboració i practicar habilitats que no estan acostumats a treballar. D’entrada, amb el meu gran, vàrem anar posant grapadets de flors d’espígol en una mà de morter i els vàrem anar aixafant. Les flors aixafades les posàvem dins un pot de vidre. Per aixafar amb força les flors i girar la mà de morter al mateix temps cal concentració, igual que per omplir el pot sense que en caiguin. Vàrem estar treballant en equip una bona estona, mentre el petit jugava a remenar flors en una safata!

El pot hauria de ser preferiblement de vidre fosc i amb tap de rosca ample, però com que nosaltres no en vàrem trobar cap d’aquestes característiques, vàrem agafar un pot de conserva de vidre blanc i el vàrem folrar amb un parell de voltes de paper de cel.lofana perquè no hi passés la llum.

sabons espígol 04Una vegada el pot va estar ple de flors aixafades a tres quartes parts de la seva capacitat, vàrem cobrir-les amb oli d’ametlles, ho vàrem remenar tot i el vàrem tapar. L’endemà, vàrem obrir el pot i vàrem afegir oli d’ametlles perquè les flors s’havien begut el que hi haviem posat. Vàrem tornar a remenar i ho vàrem desar en un armari un mínim de vint dies, tinguent cura de sacsejar bé i girar el pot cada dia perquè l’oli natural de les flors es barregés amb el d’ametlles.

sabons espígol 05Quan ja varen passar els dies de maceració, vàrem filtrar l’oli posant un cotonet dins la canya d’un embut perquè s’escoli l’oli i no les flors i el vàrem posar dins una ampolla de vidre. Ja teníem l’oli d’espígol fet i la veritat és que fa molta olor. El nostre gran reconeix perfectament l’ampolla i li encanta olorar-la.
Fa prop d’un mes vàrem decidir fer-ne agafar un xic de l’oli d’espígol per fer-ne sabons per rentar mans. La recepta també és molt senzilla. Cal un motlle, una pastilla de sabó de glicerina, un tassó de ceràmica o vidre perquè pugui anar al microones, estris per remenar, recipients més petits per fer la barreja amb els colorants i oli d’espígol o de qualsevol altra essència que volgueu.

sabons espígol 06

El primer pas és fondre el sabó de glicerina al microones. Per això cal tallar-lo a bocinets i posar-lo a màxima potència de minut a minut perquè no es cremi. Cada vegada anirem obrint la porta i barrejant per què la temperatura s’uniformitzi, i si cal, fondrem un minutet més. Després, repartirem la barreja en pots més petits per posar-hi l’essència i el colorant que volguem. Si es fa servir colorant líquid, no se n’hi ha de posar gaire perquè entre l’essència i el colorant potser aigualiríem massa el sabó i no solidificaria bé. Barregem bé els components i els posem en motlles perquè endureixin. Omplir-los va ser tota una aventura per al meu gran: com que és calent, cal fer servir eines i com que per omplir els forats cal precisió i rapidesa perquè no solidifiqui, va optar per omplir tota la glaçonera indiscriminadament. Vaig salvar la situació com vaig poder però els colors es varen barrejar.

sabons espígol 08Nosaltres hem triat aquests motlles de glaçons en forma de calavera i tibies de pirates. No és que quedin preciosos pel meu gust, però al meu gran li encanta haver fet una activitat amb un resultat tant dins les seves preferències actuals. A més, amb l’oli d’ametlles perfumat, els sabonets ens han sortit aromàtics i un xic hidratants. Quan poguem, en farem més, perfeccionarem la tècnica i en farem per regalar!

2 comentaris (+add yours?)

  1. Trackback: Primer aniversari de “Manetesicosetes” « manetesicosetes
  2. Trackback: Estris i Materials per a un joc creatiu: per afegir a la Carta als Reis II | manetesicosetes

Deixa un comentari