Els nens han anat creixent i les nostres taules de llum se’ns han fet petites per a contenir joc compartit, de manera que n’he construït una de més gran amb ben poquets materials:
- una safata de les de posar sota el llit amb la tapa plana. És importantíssim que la tapa sigui plana, ja que serà la superfície de treball i les formes del plàstic poden interferir en el joc. Nosaltres l’hem trobat (per fi!) a Bauhauss. Estaria molt bé que la part inferior fos opaca, per només emetre llum per la part de dalt, però no ha pogut ser.
- una garlanda decorativa de Nadal per a exteriors. És important que emeti llum blanca i que no sigui intermitent, tot i que si és de colors, pot oferir un joc de llums molt interessant. La vàrem comprar al Lidl.
- brides blanques
- paper d’alumini o qualsevol superfície plana i reflectant: cartolina, esterilla…
- paper vegetal
- recipient vaporitzador de líquids
- cola blanca
- tisores, cúter, barrina i/o ganivet esmolat
- cel.lo gruixut d’embalar o cinta americana
- aigua
El procediment de construcció és ben senzill i no ocupa més que un parell d’horetes més el temps d’assecat.
- Amb ajuda de la barrina o del ganivet de punta, cal fer un forat a un angle inferior de la capsa per tal que hi pugui passar el principi de la garlanda decorativa de llums. La part de l’endoll sempre sol ser més gruixuda, de manera que el que farem serà passar-hi la garlanda de fora cap a dins per tal que el forat sigui el més petit possible. Cal anar amb cura perquè no s’esquerdi la capsa d’ordenació.
- Subjectar bé amb cel.lo gruixut o cinta americana el primer pam de garlanda decorativa que queda a la part interior de la capsa per tal que no es mogui i treure la resta de la garlanda a fora del recipient.
- Preparar dins el vaporitzador de líquids una dissolució amb el 50% d’aigua i el 50% de cola blanca i remenar bé. Si les proporcions d’aigua són inferiors, la barreja surt més densa, queda més resistent i s’asseca més ràpid, però aleshores cal aplicar amb rodet o pinzell. Nosaltres en teníem ja de preparada i l’hem utilitzat, però aconsellem que hi hagi més cola que aigua a la barreja. [editat] Vaporitzar bé l’interior de la capsa.
- Folrar l’interior de la safata d’ordenació amb paper de plata, de manera que la llum de la garlanda no perdi intensitat per la part inferior de la capsa i surti tota per la tapa. La meva primera intenció era folrar-la de cartolina negra, però aleshores l’interior es veuria fosc i no quedaria bé. Amb el paper de plata, la llum de la garlanda es reflecteix per tots costats i queda molt bonic.
- Tornar a vaporitzar per sobre del paper de plata per tal que el folre es faci més resistent i posar a assecar.
- Vaporitzar la cara interna de la tapa i folrar-la amb paper vegetal de cuina. L’objectiu d’aquest folre és transformar-la en translúcida si és transparent, així no es veurà l’interior de la safata i els punts de llum de la garlanda no es veuran fixes, de manera que es transformi en una única superfície resplendent.
- Tornar a vaporitzar per sobre del paper vegetal i deixar assecar. Jo ho vaig deixar assecar una setmana a la terrassa (de dissabte a dissabte) però potser amb un parell de dies n’hi ha prou.
- Introduir la garlanda dins la capsa d’ordenació i crear un enreixat amb l’ajuda de les brides. Cal que arribi bé de banda a banda, ja que així la garlanda no es mourà per l’interior de la safata i no trencarà la fràgil capa de paper de plata reflectant amb què l’hem recobert.
- Tapar, endollar i començar a gaudir de la nova taula de llum.
Ja veieu que no és gens difícil construir una taula de llum. Les hores de joc que ens garanteix són infinites i meravelloses… Per si voleu inspiració sobre com introduir-la en els vostres jocs, podeu llegir les següents idees i fer una visita als seus enllaços.
- Pintura transparent, brillant i aromàtica a la taula de llum de Manetesicosetes. Una de les activitats amb què han gaudit més els nens. Fabricar pintura amb gels de bany de colors i pasta de dents, combinats amb purpurina i posar-ho tot a la taula de llum converteix una experiència pictòrica en una de màgica i molt aromàtica.
- Pintura glaçada i oli calent al retroprojector de Manetesicosetes. Activitat que també es pot dur a terme sobre una taula de llum, tot i que els nens no podran calcar a la paret les formes que en sorgeixen.
- Perles d’aigua a la taula de llum de Manetesicosetes. Les perles d’aigua sobre la taula de llum ofereixen unes imatges meravelloses.
- Pintar sobre aigua esquitxada d’esmalt de Manetesicosetes, una proposta que ofereix mil matissos diferents en observar la pintura en moviment i tan ben il.luminada per sota. Un espectacle màgic.
- Collage de mel i caramel a la taula de llum de Manetesicosetes, una proposta d’una bellesa increïble però que resulta un pèl embrutidora. Només apta per a llaminers.
I per si no us venen de gust les propostes que embrutin, us en proposem unes quantes que es duen a terme sense líquids:
- Cereals, colacao, sorra, sal… qualsevol material en pols que es vulgui escampar sobre la taula de llum oferirà una superfície per a decorar rica en llums i ombres que fascinarà els nens i els no tant nens.
- Construccions amb materials translúcids: palletes de refresc, perles de vidre, plàstics de colors, retalls de papers de cel.lofana, els nostres Tangram de colors, tasses i gots de la cuineta…
- Observar amb detall elements de la natura recollits en excursions: fulletes, flors, conquilles, pedres…
- Observar cristalls de sal, diapositives, radiografies, negatius fotogràfics…
A més, us facilito alguns enllaços a blogs que han gaudit d’activitats espectaculars sobre taules de llum o que tenen recomanacions interessantíssimes. Visiteu-los i animeu-vos a construir-ne una per a vosaltres, no us en penedireu!
- Us enllaço una entrada del blog Encenent la Imaginació en la que se’ns fan Cinc propostes per a la taula de llum, tot i que us recomano que no us quedeu aquí, ja que si aneu a la barra superior del blog allà trobareu un munt més de propostes per a la taula de llum, fantàstiques totes.
- Us enllaço a la categoria Taula de llum del blog Caminem Plegats on es veu una col.lecció d’entrades en les que practiquen amb aquesta taula activitats de lectoescriptura, de coneixement de números, visionat de mapes i fins i tot la reacció química entre el bicarbonat i el vinagre tenyit.
- L’entrada La pedagogia de la llum del blog Veure, pensar, sentir explica com n’és d’important el treball de la llum pels infants, i a més ofereix una sèrie d’enllaços a propostes diverses molt interessants i a materials que es poden comprar. Val la pena llegir-la.
- Ah! I no us oblideu de visitar el nostre Pinterest i aprofitar les avantatges del cercador intern posant “taula de llum” o “light table” per a trobar idees genials!
Esperem haver-vos convençut per a tenir-ne una! I si us ve de gust veure un xic més sobre el treball amb llum, us convidem a veure aquest breu vídeo de 2 minuts que vàrem realitzar fa un temps sobre com vàrem anar Descobrint els secrets de la llum a casa nostra i vàrem quedar totalment seduïts per la seva màgia.
febr. 15, 2015 @ 10:52:40
Mil gracies per aquest DIY!!! Estava pensant com fer-li una taula de llum a Martina i no sabia ben be com fer-ho!! Ara ja no tinc escapatòria….. Una forta abraçada
febr. 16, 2015 @ 06:51:04
jejejeje, m’alegra saber-ho! Segur que la Martina i tu en gaudiu moltíssim. Val la pena. Una abraçada.
febr. 15, 2015 @ 20:22:08
Una entrada molt útil! Amb una gran quantitat de recursos per il·luminar l’activitat del peques!
febr. 16, 2015 @ 06:50:04
Gràcies! M’alegra que t’agradi… les activitats amb llum sempre són fascinants i si hem trobat la manera de fer una taula de llum així de fàcil, compartir-ho farà que molts més nens puguin gaudir de l’experiència. Una abraçada.
febr. 16, 2015 @ 00:07:59
Una entrada lluminosa i que enlluerna! Quina passada!
Un DIY, si és així de senzill de fer, sempre és una bona i bonica manera d’estrenar taula de llum!
I amb la gran quantitat de propostes que hi han encabit! És un gran recopilatori!!!
Petons de llums i colors!
febr. 16, 2015 @ 06:48:17
Gràcies! Suposo que hi ha moltes maneres de fer taules de llum, però la nostra ha estat així i per això ho explico. N’estem molt contents, la veritat és que les propostes que hi hem provat de fer queden espectaculars… Petons de llums i colors per a vosaltres també!
febr. 16, 2015 @ 11:56:39
Tan sols donar-te l’enhorabona pel blog i fer-te saber que a http://compartintidees.blogspot.com.es/ tens un premi que t’espera! Fins aviat! 😉
febr. 17, 2015 @ 06:58:59
Moltes gràcies! Vaig a veure…
febr. 18, 2015 @ 09:31:13
Ens ha encantat l’entrada! Gràcies pels suggeriments. A partir de quina edat es recomana fer servir la taula de llum?
febr. 24, 2015 @ 16:55:13
Ostres, no ho sé. Des de que siguin capaços d’aguantar l’esquena asseguts ja poden manipular sobre la seva superfície i si és sobre una tauleta baixa, des de que estiguin drets. L’única cosa que fa és il.luminar des de sota i fer que tot sigui més atractiu. Suposo que deu dependre de les propostes que hi posis a sobre, no del medi… M’alegra que us hagi agradat l’entrada!