Explorem les 3D amb paper carbó i sense

paper carbó i 3D 01 Aquest estiu passat els meus pares es varen comprar uns llibres que tenien paisatges espectaculars en 3D i li vàrem deixar emprovar les ulleres al nostre gran per veure les imatges i es va quedar impressionat. I com que per aquella època ja portàvem unes quantes sessiones explorant el paper carbó de color blau i negre, vaig preguntar a la papereria si en tenien de vermell, color que jo recordava haver-ne utilitzat de petita, i Bingo! en vàrem comprar per veure si aconseguíem les 3D.

paper carbó i 3D 03El procés va ser llarg de pensar, ja que, per més que ells fessin el dibuix i el tinguéssim en blau i en vermell, només podríem aconseguir les 3D amb un escànner i amb la superposició dels dibuixos amb photoshop, gràcies a uns tutorials que havíem trobat a youtube. Però no em semblava prou interessant pels nens si no podien participar una mica més en el procés, de manera que se’m va acudir fer capes de paper vegetal de cuina i de paper carbó per aconseguir les dues imatges i poder-les superposar per obtenir les 3D.

paper carbó i 3D 04Malgrat ser una bona idea, els petits no dibuixaven amb prou força per tal que es quedessin els traços marcats amb intensitat suficient. Jo vaig fer algun dibuix amb traç gruixut i, si els papers es tiben suficientment, la imatge que es veu és força clara. Val a dir que hem fet servir paper vegetal de cuina, i que potser el paper vegetal de llibreria és més transparent i facilita més el visionat de les 3D…

paper carbó i 3D 05Però darrerament se’m va acudir una altra idea: per a facilitar la pressió dels traços, podríem fer servir plantilles de dibuixos. Però  tampoc no va sortir del tot bé l’intent, ja que el petit no sap fer servir les plantilles i el gran no pressiona prou, ni amb prou exactitud, perquè les imatges fossin el suficientment clares com per què en sorgís la visió en 3D.

paper carbó i 3D 02Al final, vaig optar per deixar el paper carbó per quan fossin més grandets i vaig proporcionar un retolador blau i un de vermell al meu gran i vàrem repetir l’operació amb la plantilla però en dues passes: la primera, fent el dibuix elegit en blau i la segona, amb la plantilla desplaçada un xic cap a l’esquerra tornant a resseguir el dibuix però amb el color vermell. Teòricament, la distància entre les imatges ha d’acomplir una sèrie de paràmetres, però no sé com, vàrem encertar-la. Per fi, el meu gran, en posar-se les ulleres va veure amb nitidesa l’efecte tridimensional del seu dibuix: es va posar a riure diguent que el dibuix se n’anava del paper, cosa que em va fer suposar que li havia anat bé.

paper carbó i 3D 06paper carbó i 3D 07Val a dir que el meu gran i jo, entusiasmats amb la nitidesa de les imatges en 3D, vàrem estar una bona estona fent dibuixos amb els dos retoladors i les plantilles per a mirar-los. Suposem que si les imatges són paisatges amb figures en primer terme, en segon i al fons, o estan dotades de perspectiva, l’efecte és molt més intens, però a nosaltres ja ens va anar bé el que havíem aconseguit. Fins i tot el meu gran va fer un dibuix lliure i jo li vaig resseguir al costat en vermell.  Que orgullós va estar del seu dibuix, resseguit per la mama i vist amb les ulleres de l’avi!

paper carbó i 3D 08El petit, a hores d’ara, encara no s’ha volgut posar les ulleres i se’n va força lluny del seu germà o de mi quan ens les posem, suposo que li fan respecte… Això sí, ha explorat el paper carbó diverses vegades i ha gaudit en descobrir els dibuixos que apareixien en aixecar el paper. En tot cas, el que compta per a mi, és que hem fet diverses sessions de dibuix en família, utilitzant, descobrint i combinant diversos estris, papers i tècniques, proporcionant als nens estímuls nous i potenciant la seva curiositat i creativitat.

Per a saber-ne més:

paper carbó i 3D 09

[EXTRACTO PARA TRADUCTOR/ SUMMARY FOR TRANSLATOR]

Exploramos las 3D con papel carbón y sin él. Exploramos las 3D gracias a intercalar capas de papel carbón rojo y azul con papel vegetal. Los niños realizan un dibujo en el folio superior y luego retiran el folio y el papel carbón para superponer los dibujos obtenidos en azul y rojo. El dibujo azul debe desplazarse un poco a la derecha para conseguir el efecto de profundidad de la visión estereoscópica o 3D. Los trazos deben ser fuertes. Si los niños son pequeños y aún no tienen suficiente fuerza, se pueden ayudar de plantillas para dibujo. Si aún así, el trazo no es lo suficiente fuerte, aconsejamos dejar de lado el papel carbón y realizar un dibujo con un rotulador azul y luego reseguirlo por su izquierda con un rotulador rojo. Una actividad interesante.

 

 

7 comentaris (+add yours?)

 1. angaleta
  abr. 19, 2014 @ 10:40:57

  M’encanta. Un procés creatiu complert, en família, on l’assaig-error és viscut no com a una penalització sinó com a una oportunitat per a créixer. M’encanten tots els plantejaments i les seves possibilitats. La visió estereoscòpica és un fenòmen curiós i particular, que al principi pot resultar divertit, o a vegades no tant. És una proposta plena, en tots els sentits. Me’n alegro de veure que us ho passeu tan bé!

  Respon

  • elisabetsalie
   abr. 22, 2014 @ 19:58:03

   Hahaha, fem el que podem per passar-ho bé, explorant, aprenent, provant, equivocant-nos, creixent, gaudint del que ens envolta i inventant en família…
   I de res, ja saps que per nosaltres és un plaer enllaçar les teves entrades! Un petonàs!

   Respon

 2. angaleta
  abr. 19, 2014 @ 10:41:22

  (I gràcies per enllaçar-nos!) ❤

  Respon

 3. Compartint idees
  abr. 19, 2014 @ 11:52:04

  Quina bona idea! M’encanta! Ara…a provar-ho!

  Respon

 4. Inski
  abr. 20, 2014 @ 12:04:07

  Déu n’hi do!!! L’important que durant el procés també heu après i explorat! I al final heu aconseguit el resultat esperat! Felicitats!

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: