Coets efervescents

coets efervescents 01Ja s’està configurant com a costum familiar estiuenca que els cosins vinguin a casa a dormir i a jugar l’endemà. L’estiu passat, vàrem omplir el menjador de casa amb palla i després de jugar-hi i riure com bojos, vàrem construir una bala entre tots quatre (podeu llegir l’entrada AQUÍ).

Aquest any, he volgut provar de fer coets que s’enlairin gràcies a una reacció de vinagre i bicarbonat, totalment inofensiva. La idea la vaig treure del programa titolat El coet explorador de Dinàmiks (veure el programa AQUÍ) tot i que vàrem fer algunes variacions en l’execució. Quan vaig ensenyar el vídeo als nens i els vaig explicar la proposta es varen animar de seguida i vàrem muntar el taller per fabricar els coets en equip. Com que tenen edats diferents, cadascú tenia tasques diverses i així tothom va estar entretingut mentre els grans fèiem la part més complicada.

coets efervescents 02El material que vàrem utilitzar va ser el següent:

  • ampolles d’aigua buides
  • cartolines per fer els coets
  • gomets, retoladors, ceres per decorar…
  • cel·lo gruixut i cola
  • tisores
  • un plat petit planer
  • bosses de tè
  • dos bols i una cullereta
  • vinagre
  • bicarbonat
  • taps de suro
  • un ganivet que talli bé

I aquests, els passos que vàrem fer per construir els nostres coets:

1. Cada nen va fer un dibuix a la cartolina del color que havia triat per què la part exterior del coet estigués personalitzada al seu gust.

coets efervescents 04coets efervescents 122. Amb el platet, vaig fer un semicercle i unes aletes (que al final no vàrem fer servir) de color contrastat amb els coets i els nens les vàren retallar i decorar.
coets efervescents 13

coets efervescents 05

3.  Jo vaig anar muntant les cartolines al voltant de les ampolles d’aigua buides desant la boca de l’ampolla a la part de sota del coet (serà la part que apuntarà a terra). També vaig ajudar als nens a muntar les puntes dels coets a la part contrària, és a dir, a la part de dalt del coet que conté el cul de l’ampolla d’aigua. Hi vàrem posar força cel·lo.
4. La meva neboda, que té 11 anys, va buidar les bossetes de te en un bol, amb la col·laboració del meu gran que ho va voler provar, i les va anar omplint amb  una cullereta de bicarbonat i les va tornar a lligar amb el mateix cordill de la infusió. Cal anar amb compte perquè si es posa poc bicarbonat, el coet no s’enlairarà i si se’n posa massa, la bosseta de munició no passarà pel forat de l’ampolla i es trencarà. En va fer unes quantes amb mesures diferents per saber quina era la dosi adequada.

coets efervescents 07coets efervescents 08
5. El pare, mentrestant, amb el ganivet, anava tallant els taps de suro per tal que encaixessin bé a les ampolles d’aigua…

I amb tots aquests estris, vàrem anar cap a un parc on vàrem buscar un lloc apartat per poder posar en escena l’encesa dels nostres coets efervescents. Vàrem preparar els coets per torns i provar d’enlairar-los un a un, així, si alguna cosa fallava, sempre podriem rectificar.

Amb l’ajuda d’un embut i d’una ampolleta marcada amb retolador per saber la quantitat de vinagre que s’havia de posar, cada nen va omplir l’ampolleta interna del seu coet, mantinguent-lo en posició invertida.

Vaig fer passar una bosseta d’infusió amb el bicarbonat pel coll de l’ampolla vigilant que no baixés fins al vinagre perquè començaria la reacció, i subjectant-la amb el cordillet, vaig posar el tap de suro a l’ampolla d’aigua. El coet ja estava a punt, cap per avall, però a punt.

coets efervescents 09A la superfície plana que ens va servir de rampa de llançament hi vaig anar a posar el primer coet i el vaig girar de manera que estigués posat del dret, amb la punta cap enlaire i l’ampolla interior invertida. Així, el vinagre baixa i entra en contacte amb la bosseta de bicarbonat i comença la reacció efervescent. Quan la barreja augmenta de volum, augmenta la pressió interna de l’ampolla i això fa disparar el tap de suro cap avall i el coet cap amunt.

Doncs bé, el primer coet va tenir fuita de vinagre a través del tap i no es va enlairar gens. Tots observàvem espectants però només vàrem poder sentir un FSSSSHHHH suau i veure com la cartolina cada vegada es va mullar més per la seva base fins que es va plegar.

El segon coet tampoc va funcionar bé i va acabar igual que el primer: moll i tombat de costat sobre la sorra, tot i que aquest va caure de cop i el tap es va disparar. Estàvem tots una mica desil·lusionats, tot i que jo ja havia advertit als nens que anàvem a veure què passava i que no sabíem com sortiria.

Per a preparar el tercer coet vaig utilitzar una bossa gran de munició, de les que tenien dues cullerades de bicarbonat. Aquí va aparèixer un altre problema: no passarva per l’obertura de l’ampolla i, en anar pressionant, la bosseta es va estripar i va començar la reacció abans no estigués tot a punt.

coets efervescents 10coets efervescents 11Per últim, el quart coet ens va dur a un èxit discret de la missió. Enlloc de posar una bossa gran de bicarbonat, hi vaig posar dues bossetes petites, de manera que la dosi de bicarbonat va duplicar-se i vàren passar sense dificultat pel coll de l’ampolla… Al cap d’uns segons, i amb els ulls i l’esperança clavats al darrer coet, vàrem veure com es va enlairar! Bé, discretament, no podem parlar d’enlairament pròpiament dit, sinó d’un salt cap enlaire d’un parell de pams. Això sí, aquest saltet ens va treure l’espina que els altres tres intents fallits ens havien clavat!

coets efervescents 01bReflexionant sobre l’experiment, m’he adonat que caldria fer-hi tres millores. La primera, plastificar la cartolina dels coets, així, si en abocar el vinagre dins l’ampolla se’n vessa un xic, no passa res; si el tap té fuites, tampoc; i a més, es podrà utilitzar més d’una vegada cada coet. La segona, utilitzar taps de suro en forma de con truncat, de manera que entrin bé i s’ajustin a l’ampolla sense fuites ocasionades per les rugositats dels talls del ganivet. I la tercera, utilitzar vinagre de vi negre. Nosaltres en vàrem utilitzar de vi blanc i resulta que, de tots els tipus de vinagre, com que és el més concentrat, se sol comercialitzar un xic aigualit, de manera que fa més feble la reacció necessària per enlairar el coet. Prometo no tardar gaire a tornar-ho a provar amb aquests canvis i explicar-vos el resultat!

———-Aquest blog es presenta als premis Stic.cat 2013.  Ens agradaria moltíssim poder passar a la final i per això ens cal el vostre vot. Si ens voleu votar podeu seguir les indicacions que apareixen sota el logotip dels Premis a la barra lateral del blog si ens llegiu des del blog mateix; al final de l’entrada si seguiu l’enllaç del facebook ; o al final de les darreres entrades si ho feu directament des del mòbil. En qualsevol cas, us agraïm moltíssim que ens ajudeu a ser sel.leccionats.———- 

Advertisements

8 comentaris (+add yours?)

  1. nuri
    ag. 23, 2013 @ 09:02:10

    Segur que s’ho van passar genial!

    Respon

  2. Magda
    ag. 23, 2013 @ 23:01:10

    Una experiencia fantástica !!!!!! Tot i que només s’enlairés un coet segur que els nanos s’ho van pasar genial !!!!!!
    M’encanta tanta experimentació !!!!!!
    Petonets guapa!!!!

    Respon

    • elisabetsalie
      ag. 24, 2013 @ 07:55:12

      Gràcies! Sí que s’ho varen passar bé, a més, quan vàrem acabar amb els coets, vàrem continuar amb altres activitats, de manera que varen estar molta estona entretinguts. Ja ho explicaré quan pugui. Una abraçada.

      Respon

  3. angaleta
    ag. 23, 2013 @ 23:35:23

    Quina experiència! A veure amb els canvis què tal us va…
    Els experiments amb vinagre i bicarbonat són fantàstics, sort que vau anar al parc perquè fan una oloreta…

    Respon

    • elisabetsalie
      ag. 24, 2013 @ 07:57:42

      Ja tens raó, ja, no fan gaire bona olor! El que és segur és que en un parc, intentar enlairar un coet és molt més interessant que fer-ho a casa. Una abraçada.

      Respon

  4. Trackback: Pintem amb bicarbonat i xeringues de colors efervescents | manetesicosetes
  5. Trackback: El kit de les bombolles de sabó | manetesicosetes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: