Llibre de cares

llibre de cares 02Demà és Sant Jordi i, igual que vaig fer l’any passat amb el “Llibre o tríptic“, “Llibres per a gatejar” i “Llibre acordió“, he volgut fer a mà algun llibre per als meus petits. Aquest any ha estat un “Llibre de cares”.

La idea d’aquest llibre es remunta a la meva infantesa, quan em varen regalar uns llibres per aprendre a fer d’espies que em varen agradar molt. Un d’ells proposava fer un llibre d’identificació policial amb trets distintius de cares ben diverses i organitzats en tires per composar, amb la seva combinació, molts models de cares per identificar sospitosos. Als meus vuit anyets o nou, el vaig fer amb folis i va quedar fet un nyap, deixant-me una espineta clavada que fins ara no he arrancat.

llibre de cares 04

Doncs bé, la setmana passada m’hi vaig posar i en un parell de vespres el vaig tenir acabat. Ja fa temps vaig trobar en un basar un quadernet amb un munt d’adhesius d’ulls, nassos i boques diferents i els vaig retallar. D’entrada, volia dibuixar-los jo, però ja que els tenia, els vaig aprofitar.

llibre de cares 06Vaig retallar divuit cartolines de la mateixa mida i hi vaig traçar dues ratlles horitzontals a cadascuna de manera que hi quedessin tres tires marcades. A la tira de dalt hi vaig anar clavant els ulls a prop de la divisió de baix per poder dibuixar celles a la part de dalt. Els nassos els vaig anar clavant centrats i les boques, ben aprop de la divisió superior per  tenir espai per dibuixar les barbetes i els òvals de les cares. Una vegada tot clavat, ho vaig portar a tallar i enquadernar.

llibre de cares 03

Amb les cartolines ben arrenglerades, vaig anar dibuixant amb retolador la forma de les cares. El secret està en dibuixar la primera cara i, a partir d’aquí, anar girant les tires d’una en una i començar a dibuixar la cara de sota continuant la marca del final de la cara superior. Tan se val la forma que li donis, el que és important és que els punts d’unió entre tires  coincideixin. Amb paciència, vaig anar perfilant totes les cares. Després, hi vaig anar afegint més detalls: a la primera tira, alguna línia d’expressió a sota els ulls, algunes celles i la part superior d’unes orelles; a la segona tira, el final de les orelles, alguna marca de galtes rodones o pòmuls enfonsats; i a la tercera, barbetes i marques al voltant dels llavis. Em vaig deixar portar…

llibre de cares 05El resultat, aquest que veieu: divuit cares dividides en tres tires que, combinades entre elles, creen ganyotes impensables i expressions divertides o terrorífiques. La idea que tinc és que, a part de mirar-les, siguin una excusa per parlar de les expressions que tenen i les emocions que transmeten i anar practicant vocabulari sobre els diversos trets distintius dels personatges i aprendre a reconèixer-los en les persones del seu entorn. Ja friso per veure com reaccionen quan els el regali demà.

[Entrada actualitzada el 16 de novembre de 2013]

Els va encantar! Després d’esmorzar, just abans d’anar al cole i a la feina, els el vaig ensenyar. El vaig posar damunt el sofà, ben recolzat perquè les tires no es desquadressin i els vaig ensenyar com funcionava això d’anar passant aleatòriament les tires. A cada cara nova que apareixia, el meu gran deixava anar una riallada encantat i el petit s’anava assenyalant els ulls, la boca o el nas, en funció del que anaven canviat de les imatges que anaven veient.

Com que és un llibre fràgil -hagués hagut de posar cartró més dur a la base perquè servís de suport-, el tenim endreçat i només surt de tant en tant i cada vegada constitueix un èxit renovat i aclaparador. Em sento molt orgullosa d’haver-los pogut construir aquest regal i que els hagi agradat tant!

7 comentaris (+add yours?)

 1. hiolambda
  abr. 22, 2013 @ 08:14:02

  Molt bona idea, molt xulo! M’encanta!

  Respon

 2. Inski
  abr. 22, 2013 @ 17:52:02

  Quin llibre més xulo!!!! Felicitats!

  Respon

 3. ÀnimaAlada
  maig 22, 2013 @ 09:25:36

  Caram! he caigut per casualitat en el teu blog i com més miro més m’agraden les idees que hi trobo! Enhorabona!

  Respon

 4. elisabetsalie
  maig 22, 2013 @ 10:18:10

  Moltes gràcies! Espero que t’hi continuïs passant, doncs!

  Respon

 5. Trackback: Mil cares divertides | manetesicosetes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: