Observar la natura

observem_la_natura_01observem_la_natura_02Tenim el costum de passejar per entorns naturals carregats amb una galledeta amb tap per anar recollint mostres de tot el que ens sembla interessant, així anem veient com el paisatge canvia segons les estacions i quines espècies són freqüents a cada lloc que anem. A vegades acabem fent-ne un collage, a vegades només ho observem i classifiquem per colors, sobretot en el cas de les pedres,  a vegades ho dibuixem, a vegades hi pintem a sobre per fer-ne més memòria… observem_la_natura_03A poc a poc anem fent inventari i el nostre vocabulari i coneixement del medi es va enriquint perquè procurem fixar-nos en tots els detalls possibles mentre explorem i manipulem les mostres que hem agafat. Aquestes primeres fotografies són de l’any passat, amb el gran observant les pedretes trobades a la platja i unes quantes flors i fulles agafades de les vies verdes.

observem_la_natura_04Aquesta primavera incipient és una excusa perfecta per sortir a passejar i recol.lectar més mostres. Aquesta vegada han estat flors i fulles dels voltants de l’hort de l’avi: una branqueta florida de presseguer, uns trèvols, unes flors grogues de marge, un branquilló florit de favera, brots de camamilla i cols de brusel.les.

observem_la_natura_05Tot ho hem manipulat tant com hem pogut: ho hem retallat, hem obert les fulles per veure què hi ha a dins, ho hem aixafat a la mà de morter… i ho hem mirat i remirat tot amb els instruments d’observació nous que ens han portat els Reis: una lupa de leds i la taula de llum. Els detalls es perceben molt millor si hi ha llum directament sobre l’objecte, i l’augment de la lupa de leds ens ha fascinat perquè les nostres pròpies mans semblen unes altres a través d’aquest aparell. La taula de llum és màgica en sí mateixa, com sempre.

observem_la_natura_06observem_la_natura_04bPer acabar, he dibuixat com he pogut les espècies que hem trobat, com ja haviem fet amb les de la tardor i, com que el gran ja coneix les lletres,  aquesta vegada he escrit amb lletra de pal el seu nom per practicar un xic. Hem reconegut les espècies  originals en els dibuixos per les seves característiques i les ha acabat pintat fixant-se en els models reals. L’evolució en la seva tècnica pictòrica ha estat notable en aquests pocs mesos.

observem_la_natura_07observem_la_natura_08

En definitiva, que només amb unes quantes eines, mostres i instruments d’observació, hem estat entretinguts un parell de tardes amb activitats  ben variades i aprenent amb elles sobre el món que ens envolta.

3 comentaris (+add yours?)

  1. angaleta
    abr. 08, 2013 @ 22:32:46

    Que boniques que queden sobre la taula de llum, els colors són ben vius. Fer entrar la natura a casa sempre és agraït i remenar, explorar i tafanejar és fantàsticament divertit!

    Respon

  2. Trackback: Estris i Materials per a un joc creatiu: per afegir a la Carta als Reis II | manetesicosetes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: