Seriacions amb llum blanca i llum negra

seriacions sota llum blanca i llum negra 00Fa dos estius vaig provar de fer una activitat anomenada “Bandeja de hielo. Descubriendo el seguimiento lineal” que vaig trobar a la p.169 del llibre: “Todo un mundo por descubrir” de Elizabet Fodor i Montserrat Morán a Ed.Pirámide. El joc consisteix en posar i treure pilotes de ping-pong d’una glaçonera, primer sense ordre i després, intentant marcar l’ordre d’escriptura. Segons el llibre, aquesta activitat serveix per experimentar amb conceptes matemàtics bàsics, entrenar la segmentació dels dits, assajar la motricitat fina, entrenar la coordinació visomotora i descobrir el seguiment lineal d’esquerra a dreta, que s’aconsegueix al voltant dels 24 mesos.

seriacions sota llum blanca i llum negra 01

El vaig fer per al meu gran amb unes oueres gegants de cartró i amb pedretes blanques decoratives, però no va tenir gaire èxit, suposo que devia tenir altres interessos i nosaltres no vàrem insistir. Però l’altre dia a la llar d’infants del meu petit em varen dir que ja era capaç de fer seriacions, ja que havia estat observant a un nen més gran com en feia i, quan va deixar la tauleta lliure, ell va anar a repetir l’operació. Em varen dir que fer seriacions és un símptoma de pensament abstracte matemàtic i que se l’endurien a l’aula de matemàtiques dels grans. Vaig recordar-me d’aquest joc i vaig decidir recuperar-lo però introduïnt una variació per al més gran.
Com sempre, vaig seure a terra (és on millor estic jugant amb els nens), vaig agafar les oueres que tenia guardades  i hi vaig anar posant unes boletes de colors en el sentit de l’escriptura i  repetint patrons. De seguida s’hi varen enganxar….

seriacions sota llum blanca i llum negra 02

El gran i jo vàrem jugar a crear un patró de repetició entre els dos, posant, en l’ordre de l’escriptura per anar practicant, una boleta ell i una jo fins aconseguir un patró de cinc o sis boles. Després, el reproduïem a sota, també una boleta un i una altra l’altre, fins acabar la línia i començar, després, amb les de sota. Al cap d’una estona, el patró ja el va fer ell sol i el va començar a repetir. El que  em va fer gràcia descobrir és que tot i posar els colors on toca, li costa de trobar l’ordre d’escriptura d’esquerra a dreta, ja que comença pel color que li agrada més. Hi va estar força estona entretingut.

seriacions sota llum blanca i llum negra 03

El petit, no va fer ni una seriació. Devia trobar més interessants les boletes i com reboten a terra  perquè es va dedicar a omplir la seva ouera aleatòriament i, una vegada plena, girar-la a l’inrevés per tirar les boletes a terra i perseguir-les per tornar a començar. Més d’una vegada el vaig haver de frenar perquè si no, també buidava l’ouera del germà, que protegia el seu joc com podia. Que difícil és intentar integrar dos nens en moments evolutius diferents a la mateixa activitat!

Com que les boletes les havia comprades pels seus colors fluorescents vaig voler practicar les seriacions sota la bombeta de llum negre i l’experiència encara va ser més atractiva que amb llum natural. Continuarem practicant.

4 comentaris (+add yours?)

 1. angaleta
  febr. 24, 2013 @ 10:33:07

  Les seriacions són tot un univers. Infinitat de possibilitats, múltiples criteris… Però curiosament, he pogut comprovar amb el temps que els nens en les regalen quan els visita la inspiració… Fantàstica idea combinar els dos tipus de llum!

  Respon

 2. elisabetsalie
  febr. 25, 2013 @ 15:29:16

  Esperarem la inspiració, doncs… però els deixarem els materials a la vista per què els demanin quan vulguin…

  Respon

 3. Trackback: Passió pel fluorescent | manetesicosetes
 4. Trackback: Estris i Materials per a un joc creatiu: per afegir a la Carta als Reis II | manetesicosetes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: