Panotxes de blat de moro amb molt de joc

Dedico aquest post a l’Anna i a la seva filla Laia, ja que, després d’explicar-me el que feien amb el blat de moro, em vaig morir de ganes de comprovar com jugarien els meus patufets amb unes quantes panotxes. Darrerament ja heu vist que fem durar les activitats diversos dies per treure’n el màxim profit i això és el que hem estat fent des del pont de l’octubre fins ara. La collita del blat de moro és a inicis d’octubre i els pagesos llencen les panotxes que no volen a les vores dels camps. Nosaltres vàrem tardar un xic a aconseguir-ne i ja estaven massa seques i dures però no va impedir gens que hi poguéssim jugar. Hem descobert que tenen un munt de possibilitats!

El primer que vàrem fer va ser deixar a terra les panotxes amb eines i filtres de colors perquè poguéssin remenar-les, esmicolar-les i observar-les tan com volguessin. Les varen fer rodolar i xocar unes contra les altres, els varen treure les pellofes i en varen descobrir els grans, arrancar els filaments rinxolats de la punta i posar-ho en safates. Com que els grans eren molt durs, vaig fer pressió entre mig d’ells amb una espàtula perquè els poguéssin separar amb més facilitat. En el moment que el meu gran va descobrir que els granets grocs podien sortir d’allà, no va parar fins a treure’ls tots, amb una fruïció desconeguda;  i el petit, es va dedicar a caçar els que sortien disparats per la sala i posar-los dins una safata de plàstic entre aplaudiments de satisfacció. Va ser una escena divertida veure com els dos germanets treballaven en cadena!

Unes panotxes més tard, la sala tenia grans de blat de moro per tots els racons, de manera que es va convertir en una safata d’experimentació gegant que va fer les delícies del petit. De tant en tant, el gran parava de separar els granets de l’espigot i provava d’aixafar els grans en una mà de morter, mirava amb lupa les barbes, les pellofes i les estripava, acció que el petit de seguida volia imitar. Un detall que ens feia riure era veure com el petit intentava separar les barbes rinxolades amb les dues mans i s’enfadava quan no ho aconseguia…

Altres dies hem repetit l’activitat i sempre ha estat ben rebuda. Un altre dia vàrem voler pintar amb retoladors les pellofes i vàrem descobrir que no era fàcil perquè són rugoses i a més, estan cargolades sobre elles mateixes i cal aguantar-les bé amb una mà i pintar amb l’altre. També hi hem enganxat gomets i hem fet un collage amb elles. Hi hem estampat a sobre i al costat i les hem retallat.

Però el que ens ha divertit més durant unes quantes tardes ha estat la creació dels  ninots “Panotxa”. Vaig agafar quatre espigots  amb la punta de baix embolicada amb paper de wc i  els vaig posar dins de taps de detergents perquè s’aguantin drets i no basculin dins el tap i puguin  perdre l’equilibri. Els vaig “tallar els cabells” amb pentinats diferents, i vaig enganxar-hi una tira d’airon-fix a la part de dalt, decorada amb expressions diferents. Ja teniem quatre personatges i, des de que estan amb nosaltres els ha passat de tot. El petit els fa rodolar, els toca els cabells, els pica l’un amb l’altre, els treu el tap que els fa de peus i n’estira el paper que els falca, després ho vol tornar a muntar i s’enfada per què no li surt.

El gran els pinta la cara, juga amb ells com si fossin ninots i alguna vegada els ha fet fins i tot el menjar. Però el que més els agrada a tots dos, és quan els fem servir com a titelles i els faig explicar històries cadascun amb la seva veu. No són gens elaborades, però els entreté molt. Al cap d’una estona, prenen la part activa de la representació i el petit imita els desplaçaments i els salts dels ninots i el gran, els diàlegs i riu molt quan imita les veus. Tots tres asseguts a terra, passem una estona ben divertida.

Encara ronden per casa unes quantes pallofes, uns quants espigots, un túper ple de granets de blat de moro i els quatre ninots Panotxa. Si hi trobem més possibilitats, ja les afegirem al post, però crec que ja hi hem tret força el suc.

2 comentaris (+add yours?)

  1. Trackback: Primer aniversari de “Manetesicosetes” « manetesicosetes
  2. Trackback: Personatges fets titelles | manetesicosetes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: