La capsa de les manualitats

Fa mesos que vàrem crear la Capsa de les Manualitats. El meu gran devia tenir dos anys i tres o quatre mesos i li va anar molt bé per practicar diverses habilitats i per passar, ben entretingut i concentrat, llargues tardes d’hivern en un espai reduït. La fèiem servir un cop cada set o deu dies i ha estat un plaer veure com a poc a poc va millorant la seva tècnica.

A dins hi vàrem posar tisoretes amb talls diversos, gomets, ceres, una maquineta de fer punta, fulls de colors, papers d’embolicar, rotlles de cinta de regal, fulls de revistes velles,  cola en barra i, l’estrella de la capsa: la perforadora. Amb aquests estris, va aprendre a retallar diversos tipus de papers: els de regal, de revista o simplement folis que, a vegades eren satinats, a vegades, molt guixuts, a vegades relliscaven, eren de cel.lofana, de paper de seda…  i amb les tisores de diferents talls, descobria noves formes.

Una altra habilitat que li va agradar practicar va ser la de retallar i esquinçar cintes de regal. Retallar ja era divertit, però quan va descobrir que les podia estirar amb els dits per estripar-les i que elles soles s’anaven cargolant, encara li va agradar més.

Fer punta a les ceres també li va encantar, tot i que al començament, no entenia ben bé què estava passant i li costava aguantar la maquineta amb una mà i saber cap a on havia de cargolar la cera per fer-hi punta. Li calia concentració, sens dubte, però a poc a poc va anar millorant.

La perforadora, quan va descobrir per què servia, li va robar el cor. Per poder passar el full a dins l’espai destinat li calia la meva ajuda perquè no tenia tanta punteria però després, fer els forats apretant amb força els ditets, li agradava molt. Les rodonetes que en sortien eren de colors ben bonics i li encantava aixecar el full i la perforadora per veure com havien aparegut damunt la taula. Ho solia fer a cada forat, cosa que eternitzava l’activitat perquè després calia tornar a posar-ho tot al seu lloc per fer un altre foradet.

Generalment, l’objectiu era només practicar l’ús de les eines, però se’m va acudir posar a dins la Capsa de les Manualitats  petits contenidors transparents per guardar els retallets que produïa la seva feina i reutilitzar-los per a diverses manualitats. Una vegada acabades les activitats, classificar els retalls en diferents capsetes també és una activitat interessant per tots, sobretot perquè sap que és el primer pas per fer altres activitats que també li agraden. Aquí deixo la fotografia del primer collage que va fer l’estiu que tenia un any i mig i que ha anat refent al llarg dels mesos arrancant i enganxant més papers de colors a la seva superfície que, com que és satinada, ho permet bastant bé.

Ara que ja ha tornat el fred i les tardes són  fosques i no ve gaire de gust estar al parc, tenir el costum de treure sovint la Capsa de les Manualitats és un gran recurs per passar les hores de manera entretinguda i productiva. Tot i que nosaltres no hem deixat d’anar-la treient de tant en tant estiu i tot.

Anuncis

3 comentaris (+add yours?)

  1. angaleta
    nov. 24, 2012 @ 16:49:06

    Fantàstica! Quina gràcia, això de la perforadora! La de casa va molt dura i s’encalla, ara m’has fet venir ganes d’anar-ne a buscar una de nova…

    Resposta

  2. Trackback: Del zoòtrop a la baldufa amb dibuixos animats | manetesicosetes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: