Les nostres transparències

No m’he pogut resistir. Després de tenir a les mans el material de Più e Menos de Bruno Munari (veure el post anterior Transparències) i entendre la bellesa de la proposta, he hagut de provar de fer unes transparències personalitzades.

Seguint el model de l’autor, n’he fet de dos tipus: de translúcides amb un toc de color i d’opaques amb siluetes negres. Una altra classificació que he pogut observar en el material que proposa Munari és la de, per una banda, escenaris senzills de la natura, per una altra, un element que pugui proposar una intriga o amagar una sorpresa, i per l’altra, un personatge capaç de desenvolupar alguna acció sigui humà o no.

Així, a casa, de moment hem fet aquests tres grups que es poden veure a la imatge. Al primer grup, he fet un escenari amb les següents transparències: la silueta negre d’un tronc d’arbre, una copa d’arbre de color verd translúcid, una gespa també en verd translúcid, unes pomes vermelles opaques, unes siluetes d’ocells en negre i la silueta d’una nena també en negre. Tenim doncs, un arbre que pot florir o assecar-se, una nena que pot voler abastar unes pomes i uns ocells que se les poden voler endur o ajudar-la.

Al segon grup, hi podem veure un mar blau transparent del que sobresurten la silueta d’una barqueta, la silueta d’una illa amb palmeres, un sol rogenc translúcid, i un conjunt de peixos petits i un altre de més gran. Amb elles, podem fer arribar la barqueta a l’illa, al capvespre, i fer-hi baixar la nena o el nen i que passi aventures, pot pescar, o podem fer viure aventures només de peixos en el mar.

El darrer grup està format per una silueta de nen, per un camp de turonets verds, per una caseta llunyana i per uns núvols. Podem fer viure aventures al nen buscant la caseta o descobrint què hi pot haver sota uns núvols que poden amenaçar amb una tempesta o amb un sol radiant. Com que totes les transparències de cada grup tenen els elements per separat, es poden combinar entre elles per crear aventures noves, així els ocells poden guiar als nens a la caseta, i trobar-hi pomes màgiques que els transportin a una illa…

Són molt fàcils de fer. Les translúcides les he fet posant paper de cel.lofana dins plàstic de laminar de tamany Din-A5 i les de siluetes opaques amb  retalls de cartolina negra també plastificada. Tot plegat vaig tardar a fer-les un xic més d’una horeta i la veritat és que a la prova de projecció que he fet es veuen força bé. Em fa molta il.lusió estrenar-les. Segur que ho farem aviat. I estic segura que n’aniré fent més, segons els gustos dels nens, a mesura que vagin siguent ells els narradors de les històries…

4 comentaris (+add yours?)

  1. angaleta
    ag. 10, 2012 @ 00:00:37

    Molt xules! M’agraden molt!

    Respon

  2. Trackback: Primer aniversari de “Manetesicosetes” « manetesicosetes
  3. Trackback: Estrenem retroprojector | manetesicosetes
  4. Trackback: Taller amb Set activitats relacionades amb la llum | manetesicosetes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: