Transparències

Bruno Munari va ser un gran descobriment que vaig fer per Sant Jordi. Als posts  Llibres per a gatejar, Llibre-acordió i  Llibre o tríptic?,  ja he parlat dels seus seguidors Komagata i Kveta Pakovska, però Bruno Munari va ser el pare de tots amb els seus I Prelibri. Avui presento un llibre-joc anomenat Più e Menos que aquest autor ha publicat. Si mireu AQUEST VÍDEO, us quedarà claríssim com és aquest material i en què consisteix la seva proposta.

Doncs bé, vaig voler oferir als meus nens una mostra amb aquest material un diumenge a la tarda. Vàrem tancar fosc el menjador i ens vàrem instal.lar tots quatre a terra, encarats  a una paret blanca amb una tauleta baixa, un llum de taula i les transparències.

Val a dir que, encara que nosaltres hi vàrem posar tota la il.lusió del món a fer una història poètica, com si d’un espectacle de titelles es tractés, el nostre gran estava més interessat per les qüestions tècniques, pel que feien les meves mans amb les transparències i pel llum, que no pas per les imatges que es projectàven a la paret i per la història que els estava explicant. El petit sí que mirava la paret i semblava interessat per les siluetes en moviment, però la situació va ser difícil perquè el gran no s’estava quiet i interrompia constantment la narració.

Al cap d’una estona, es va anar fixant en les imatges i l’experiència va anar millor, ja que vàrem acabar improvitzant un concurs d’endevinalles amb les imatges que hi havia a la paret: “Què és això?” “la lluna”, ” i de quin color és?”, “i ara, què és això?” “un arbre”, “ohhh, que bonic!”, “t’agrada?”, etc.

Uns dies més tard ho vàrem tornar a provar i aquesta vegada va anar molt millor, tot i que només vaig poder explicar històries ben curtes d’arbres que creixen, ocells que volen, aranyes que fan una teranyina, un nen que va en bicicleta i es fa de nit, un vaixell que va per un riu… i vaig poder mantenir als dos nens pendents de les imatges  que passaven per la paret. Totes elles molt poètiques, tal com ho ha planejat Munari. Les històries més llargues, les haurem de deixar per d’aquí uns anyets…

1 comentari (+add yours?)

  1. Trackback: Les nostres transparències « manetesicosetes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: