Gira-sols

Que en Bob el Manetes viu a la Vall dels gira-sols és una informació que el meu gran té molt clara, després d’haver llegit el llibre un munt de vegades. El que no té clar és com és un gira-sol al natural. Per això al pare se li va acudir de portar-nos a tota la familia a un camp amb aquestes flors tan boniques.

Primer li vàrem explicar el que fariem i li vàrem ensenyar imatges de gira-sols de la xarxa, així aniriem generant expectatives, després el vàrem portar a un camp ple de gira-sols. Per sort, encara no havien crescut gaire i les flors estaven a l’alçada dels seus ulls. Li va agradar molt córrer per allà al mig de les regues i tocava encurosit les diverses parts de la planta. Vàrem aconseguir tota una sessió fotogràfica familiar!

Allà, vàrem tenir la sort de trobar al senyor que viu a la casa del costat, que suposem que és el tiet d’en Bob el Manetes, i ens va deixar endur-nos-en tres cap a casa per posar en un gerro. Va ser molt simpàtic! Quina sorpresa es varen endur els petits quan van veure que trèiem tres gira-sols ben bonics de la bossa! Els varem tenir tres o quatre dies presidint la cuina de casa i en vàrem parlar un munt de vegades: que si els colors, que si eren molt grans, que si els de casa no tenien abelles…

Quan vàren estar força marcits, els vàrem dur cap a la “taula de dissecció” de la terrassa. És a dir, els vàrem posar al seu abast perquè  els poguessin tocar, prémer i esmicolar a plaer. Al gran, a més, li vàrem donar dues eines noves que teniem guardades i esperàvem treure-les al moment més adient: unes pinces de fusta i una lupa. Sabem que a l’escola ja havia fet servir lupes i es va posar molt content en veure-la. Però li vàrem haver d’ensenyar com funcionaven les pinces, tot i que de seguida ens va demostrar que les sabia manipular sense problemes. Va estirar tots els pètals amb les pinces i els va posar en una safata. Va retallar les fulles verdes amb tisores i les va posar en una altra, va descobrir que el tronc és pelut i aspre, i va mirar i remirar el centre de la flor i els pèls de tronc i fulles amb la lupa. S’hi va passar una bona estona fins que va satisfer la curiositat.

El petit, jugava amb els troncs plomats que li va deixar el seu germà i reia excitat, com sempre que el posem assegut a la taula per experimentar. Les grans dimensions de la flor i la llargada del tronc, feia que tingués molta feina per poder girar-la, veure-la d’aprop i poder-la tocar. Els seus ditets s’arrossegaven i intentaven gratar el pol.len que anava caient damunt la taula…

Quan varen acabar amb les flors i varen estar les seves parts en diverses safates, vaig presentar-los materials per fer els nostres propis gira-sols. Li vaig fer notar les semblances entre les fulles verdes i uns pètals que vaig retallar en paper de xarol adhesiu, i li vaig fer notar la rugositat del cor de la flor i la semblança amb els cercles de paper ondulat que vaig retallar. També li vaig ensenyar diverses imatges dels gira-sols de Van Gogh perquè entengués el que li suggeriem que fes i que veiés diversos models de gira-sols.

I li vàrem clavar a la taula una cartolina negra i va anar escampant els cartronets ondulats i les fulles verdes. Li encanten els gomets, de manera que enganxar papers diversos per un paper va ser una feina fàcil i agradable per a ell. Quan va haver acabat, li vàrem posar una bata i li vàrem donar un pinzell i pintura groga perquè pintés pètals. Però després d’intentar-ho, no va voler. Suposo que estava cansat i que el mànec llarg del pinzell li demanava massa esforç. Després de preguntar-li si volia pintar amb els dits i dir-nos que no, vàrem decidir deixar-ho per un altre dia.

Uns dies més tard, li vàrem ensenyar la cartolina i li vàrem preguntar si volia posar fulletes grogues als gira-sols i ens va dir que sí. I així ho va fer. Ara, cada vegada que veu per la tele o per algun llibre un gira-sol, ens explica coses sobre ells, coses que no entenem del tot, però que ens demostra que ha après amb l’experiència i que s’ho va passar molt bé. Que és el que voliem.

3 comentaris (+add yours?)

  1. raulfh
    jul. 24, 2012 @ 10:55:58

    I no li vas explicar que les llavors es disposen segons la successió de Fibonacci?

    Respon

  2. Trackback: Primer aniversari de “Manetesicosetes” « manetesicosetes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: